Tijdelijk geen 'afsluitboete' voor het verwijderen van de gasaansluiting

Bij huizen met stadsverwarming lijkt de overstap van kookgas op inductie het enige dat nodig is om aardgasvrij te worden. Voor de veiligheid moet op termijn dan ook de gasaansluiting verwijderd worden. Bij eengezinswoningen kostte dat ca. €723; bij appartementen €363. Het weerhield veel bewoners van het laten afsluiten van de gasaansluiting. Dat heeft lang geleid tot discussie over wie de kosten voor afsluiting zou moeten dragen. Sinds begin maart heeft de minister besloten dat deze 'afsluitboete' tijdelijk ‘gesocialiseerd’ wordt en de netbeheerder de kosten draagt. De definitieve regeling is inmiddels gepubliceerd in de Staatscourant.

Goed nieuws dus voor huishoudens die al van kookgas waren overgestapt op inductie, maar vanwege de kosten het gas nog niet hadden laten afsluiten. Een handige uitleg van het proces en de stappen om de gasaansluiting te laten verwijderen vind je hier: Verwijderen aansluiting | Liander

Voor bewoners die de stap om op inductie te gaan koken nog niet hadden gezet, is het goed te weten dat er bij de overstap van kookgas op inductiekoken meer investeringen nodig zijn. Zo is het nodig om de groepenkast binnen de woning uit te breiden (ca. €325). Daarbij kan het verzwaren van de elektra-aansluiting (ca. €350 van 1- naar 3-fase) een toekomstbestendige keuze zijn; bijvoorbeeld voor de verdere elektrificatie van het huishouden (zonnepanelen/e-bikes etc.). Ook de aanleg van elektra binnenshuis (€350) en het herstellen van tegel- en stucwerk, kan werk en kosten met zich meebrengen (ca. €150). En tenslotte, de aanschaf van een nieuwe kookplaat en eventueel pannen die geschikt zijn voor inductie (ca. €700; in combinatie met een oven: €300 extra). Al met al moet voor zo’n overstap nog een budget van €1750 tot €2050 gereserveerd (kunnen) worden.