Wijkbladen uit Leiden bekeken
Meerdere studenten van de Universiteit Leiden hebben onderzoek gedaan naar de staat van hyperlokale journalistiek (journalistiek op wijkniveau). Voor Stevenshof was dat Amy Althof. Van haar ontvingen wij een reactie, die we onder lees verder publiceren. De overall beschouwing van de divers wijkbladen en nieuwsbrieven is verwoord in een rapport dat aan de gemeente is aangeboden. Na de vakantie komen we daarop terug.
Samen met zes medestudenten van de Universiteit Leiden doe ik momenteel onderzoek naar de staat van hyperlokale journalistiek in Leiden. Onder leiding van hoogleraar Jaap de Jong kijken we naar hoe de media gemaakt worden, wat de functie is en hoe de makers hun werk ervaren.
De Polderpraat is een mooi voorbeeld van zo’n hyperlokaal medium. Het is namelijk een krant die zich volledig richt op het nieuws, de verhalen en de mensen uit de eigen wijk. Waar een krant als het Leidsch Nieuwsblad zich richt op de hele regio, draait het bij De Polderpraat juist om wat er dichtbij afspeelt in de wijk.
Tijdens het onderzoek viel het meteen op hoeveel inzet en betrokkenheid er achter de wijkkranten van Leiden schuilt. De redactie en andere vrijwilligers werken met plezier samen om De Polderpraat mogelijk te maken. Dat maakt deze krant niet alleen informatief, maar ook verbindend voor de wijk.
Voor het onderzoek mocht ik een uitgebreid interview afnemen met Jacques, die samen met anderen actief is in de wijkraad en meewerkt aan de totstandkoming van De Polderpraat. Hij gaf een mooie inkijk in het maakproces en de aandacht die daarin wordt gestoken.
Naast het interview met redactieleden van De Polderpraat spreken we met veel verschillende makers van andere Leidse wijkkranten, vrijwilligers en andere betrokkenen. Het onderzoek loopt sinds februari en wordt eind juni afgerond. De uitkomsten delen we met de gemeente en uiteraard ook met de betrokken wijkkranten. Wordt vervolgd!